Het voorstel genaamd Stop Online Piracy Act (SOPA) geeft de overheid en bedrijven een flinke stok in handen om piraterij te lijf te gaan. Zonder tussenkomst van rechters mag de overheid websites van internet verwijderen. De regels gelden voor zowel buitenlandse als Amerikaanse sites.

Het is volgens het voorstel dé manier om “welvaart, creativiteit, ondernemerschap en innovatie te bevorderen door te strijden tegen diefstal van Amerikaanse goederen, en voor andere doeleinden."

DNS aanvragen blokkeren

Het wetsvoorstel geeft de Amerikaanse overheid en rechters de macht om Internet serviceproviders (ISP) te dwingen om piraterijwebsites offline te halen. ISP´s doen dit door aanvragen voor piratensites te blokkeren in het centrale DNS-systeem, zodat de sites niet bereikt kunnen worden.

Verder zijn zoekmachines verplicht de piratensites uit hun zoekresultaten te filteren. Internet advertentienetwerken krijgen daarnaast de verplichting om advertentiediensten aan de sites stop te zetten net als betaalnetwerken (zoals PayPal) die gedwongen transacties van gebruikers aan de site moeten blokkeren.

ISP´s a.k.a Cybercops

De Internetproviders krijgen met het wetsvoorstel een extra taak. Ze moeten gebruikers monitoren om te checken of ze geen copyrights schenden. Providers die zich hier niet aan houden krijgen sancties opgelegd.

Opvallend is dat de V.S. met dit voorstel ook buitenlandse piratensites aanpakt. Die moeten alle diensten naar de site voor Amerikaanse gebruikers blokkeren. Dit is te vergelijken met de actie van creditcardmaatschappijen bij Wikileaks.

Meer macht bij copyrighthouders

Copyrighthouders van wie rechten zijn geschonden krijgen min of meer dezelfde privileges. Bij schending mogen ze 'slechts' de betaalprovider (PayPal) of het advertentienetwerk aanschrijven om hun diensten stop te zetten.

Ook hier geldt weer dat deze netwerken daartoe gedwongen kunnen worden via sancties. Wanneer een vermeende piraat de copyrights bij nader inzien niet schendt, draait de copyrighthouder wel op voor de geleden schade van de vermeende 'piraat'.

Justin Bieber

De enige ontsnappingsclausule voor een piraat is dat hij willens en wetens copyrights moet schenden. Mensen die zich niet bewust zijn van het schenden, zoals Justin Bieber, vallen buiten de boot.

Op 16 november debatteren afgevaardigden over het wetsvoorstel. Volgens veel experts en media is het voorstel de dood van het vrije internet en komen de restricties overeen met Chinese praktijken.