Er komt geen landelijk elektronisch patiëntendossier. Nadat eerder al de stekker uit een publiek gefinancierde versie is getrokken, valt nu ook het doek voor de private doorstart. Dit meldt de Volkskrant.

Te weinig animo

Nictiz, de organisatie die de private variant op poten zou zetten, heeft aan minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid gemeld dat de doorstart niet doorgaat. Er zijn namelijk te weinig aanmeldingen van artsen en apotheken om verder te gaan, aldus Nictiz.

Van de huisartsen heeft 52 procent zich aangemeld, van de apothekers 54 procent en van de huisartsenposten 74 procent. Die brengen 5,6 miljoen euro in het laadje. Om het EPD op te zetten en te beheren was echter ten minste 7,2 miljoen euro nodig, had Nictiz berekend.

Regionaal EPD blijft

Daarom gaat per 1 januari 2012 definitief de stekker uit het landelijk schakelpunt, in overleg met het ministerie, meldt Nictiz. De bestaande, regionale databases met patiëntgegevens blijven gewoon functioneren.

Volgens de Volkskrant sluit ook Nictiz zelf de deuren. De organisatie zelf schrijft echter dat het “haar rol als expertisecentrum voor standaardisatie van ICT in de zorg blijft vervullen." Bij Nictiz werken ruim honderd mensen.

Politiek explosief dossier

Over het EPD is jarenlang gesteggeld in de politiek. De voordelen wogen voor velen niet op tegen de nadelen, vooral op het vlak van security en privacy. De Tweede kamer wilde wel een landelijk EPD, maar de Senaat stemde in april van dit jaar unaniem tegen. Daarna is er gewerkt aan een private doorstart, maar die blijkt nu niet levensvatbaar.

Het is niet duidelijk hoeveel de overheid in het EPD heeft gestopt voordat het project is gestrand. In Groot-Brittannië is onlangs ook de stekker uit het EPD getrokken. Daar is door de jaren heen al zo'n 15 miljard euro in gestopt.