Het kost Nederlandse gemeenten flink wat geld om de schade van het Dorifel-virus op te ruimen. Gemeenten die het minst hard zijn getroffen, zijn al zeker tienduizend euro kwijt aan de opruimactie door deskundigen. Voor gemeenten die plat hebben gelegen toen Dorifel huishield, liggen de totale kosten nog veel hoger.

Schade bij bedrijven en overheid

Naast deze gemeenten zijn ook bedrijven, scholen en particulieren getroffen. Volgens het NCSC zijn zeker 30 instanties door Dorifel geraakt, maar dit betreft enkel meldingen die bij het cybercentrum zijn binnengekomen. Ook zijn er bankgegevens buitgemaakt met behulp van het virus. Volgens de ING zijn de meeste buitgemaakte nummers niet-bestaande rekeningen en de bank heeft de bekende nummers die in het systeem voorkwamen geblokkeerd. De schade van Dorifel lijkt dan ook te liggen bij het bedrijfsleven en overheden.

“We hebben er vier werkdagen last van gehad en dat is een flinke inkomstenderving", zegt woordvoerder Frank Speet van de gemeente Weert. “Daarnaast zijn er deskundigen ingeschakeld om het probleem te bekijken en mogelijk is er nog meer nodig om het netwerk te beschermen." De gemeente schat de schade dan ook op enkele tienduizenden euro's. “Maar we gaan het schadebedrag nog verder onderzoeken."

Externe expertise

Bij de gemeente Venlo ligt de schade lager, omdat er nauwelijks productieverlies is geleden. “Het probleem werd dinsdag opgemerkt en ict'ers hebben vervolgens gezocht naar .scr-bestanden en deze in quarantaine gezet", vertelt woordvoerder Remco Hoogstraaten van de gemeente Venlo. “Daardoor bleef de schade beperkt. Maar er zijn wel IT-kosten van tussen de tien- en twintigduizend euro aan verbonden. Een klein deel daarvan zijn kosten voor de inhuur van externe expertise, het grootste deel bestaat uit interne kosten om het virus te bestrijden."

Dorifel zorgde bij gemeentes als Venlo en 's-Hertogenbosch vorige week voor problemen en de gemeente Weert was zelfs maandag nog bezig met het bezweren van de crisis. Ook bedrijven zijn geraakt door Dorifel, maar daarover is minder bekend. Gemeenten hebben een meldingsplicht, waardoor het virus vooral daar opvalt. “Een ict-probleem is bij een gemeente veel zichtbaarder", licht de Weertse woordvoerder Lisette Spreeuwenberg uit.

Aangifte wegens vandalisme

Verschillende gemeenten hebben aangifte gedaan wegens vandalisme. De Weertse burgemeester Jos Heijmans wijst op de ontregeling die Dorifel teweeg heeft gebracht en daarom is aangifte gedaan. “Dit is een criminele actie die zeer ingrijpend is en waardoor we veel schade hebben geleden", aldus de burgemeester in een persverklaring.

Ook de gemeente Venlo heeft aangifte gedaan bij de politie. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek en wil daarover geen uitspraken doen. OM-woordvoerder Wim de Bruin laat op vragen van Webwereld weten dat wanneer sporen naar het buitenland leiden, justitie contact zal opnemen met de betreffende landen.

Nasleep virusuitbraak

Ondertussen zijn de gemeenten nog steeds bezig met de opruiming. Personeel kan weer werken en de grootste dreiging is voorbij, maar er wordt nog steeds gewerkt aan het verbeteren van de ict-dienst. “Momenteel werkt de externe mail nog niet. We kunnen wel ontvangen en dus gewoon werken, maar het is onhandig", vertelt de woordvoerder van de gemeente Weert.

Terwijl gezocht wordt naar een permanente oplossing en er bijvoorbeeld stevigere netwerkmonitoring wordt ingevoerd, lopen de kosten alleen maar verder op. Zo heeft de gemeente 's-Hertogenbosch de beveiliging verscherpt, maar over de precieze tooling wil de gemeente niets kwijt. “De intensiteit van de scanning hebben we sinds het incident vorige week opgeschroefd", aldus ict-beveiligingsadviseur Arjan Kieboom van de gemeente.

Update 16:59 Zin over de kosten bij de gemeente Venlo aangepast. Het inhuren van externe expertise is volgens een woordvoerder van de gemeente slechts een klein onderdeel van de raming.