Dit blijkt uit onderzoek van Internet Security Systems (ISS) op basis van loggegevens afkomstig van zijn wereldwijde netwerksensoren voor inbraakdetectie- en preventie (ids/ips).

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 40 procent van de incidentrapporten is terug te voeren op zogenaamde 'pre-attack probes' via bijvoorbeeld sniffers en poortscanners.

15 Procent van de gerapporteerde ids/ips-events is volgens de onderzoekers terug te leiden op gevallen waar hackers toegang proberen te krijgen tot systemen.

Backdoors

Opvallend is dat backdoors niet of nauwelijks een rol spelen voor wat betreft de dagelijkse internetdreiging. Volgens ISS zijn backdoors verantwoordelijk voor slechts 0,003 procent van het totaal aantal inbraakpreventiemeldingen.

ISS baseert zijn cijfers op basis van gegevens die zijn onderzoeks- en ontwikkelteam X-Force in het derde kwartaal heeft verzameld aan de hand van metingen in het netwerkverkeer.

Hiervoor worden gegevens geaggregeerd bij ids-klanten van het beveiligingsbedrijf in 72 landen. In totaal analyseerde X-Force bijna 2,9 miljard log-events.