Uit wereldwijd onderzoek van de Amerikaanse netwerkbeveiliger Arbor Networks blijkt dat dos-aanvallen steeds krachtiger worden.

Voor zijn Worldwide Infrastructure Security Report heeft Arbor grote netwerkoperators ondervraagd, waaronder isp's en bedrijven met grote zakelijke netwerken.

Van de 55 respondenten zeggen er 35 dat zij aanvallen van 1 Gbps of meer hebben gezien. Tien van hen maken melding van dos-aanvallen van meer dan 10 Gbps. Negen anderen constateerden aanvallen tussen de 4 en 10 Gbps.

Volgens Danny McPherson, onderzoeker bij Arbor, zijn dos-aanvallen niet nieuw, maar is de omvang van de aanvallen dat wel. De omvang kan problemen geven omdat dergelijke aanvallen de backbone van een grote provider kunnen platleggen.

Als oorzaken voor de steeds zwaardere aanvallen, worden de steeds grotere en geavanceerdere botnets genoemd. Bots zijn steeds beter in staat zich te verbergen op de pc van hun slachtoffer. Als gevolg hiervan zijn er steeds meer zombie-pc's die misbruikt kunnen worden.

Below radar

"Een van de redenen waarom bots moeilijker te detecteren zijn, is dat ze niet meer worden gebruikt voor duidelijke kwaadwaardige activiteiten", zegt Graig Labovitz van Arbor.

"In plaats van het uitspuwen van tonnen makkelijk te onderscheiden aanvalsgegevens op het netwerk, lijkt de botnet-activiteit vandaag de dag onder de radar van isp's door te vliegen, waar detectie en aanpak veel moeilijker maakt." Bron: Techworld