Kim Dotcom heeft vrijdagavond zijn nieuwe clouddienst Mega laten zien aan de eerste media. Zaterdagavond ging vervolgens de opvolger van het offline gehaalde MegaUpload open voor het publiek. Enkele media waaronder Techcrunch, Ars Technica en Torrentfreak hadden vrijdagavond van Dotcom al een preview gekregen. De opslaglimiet voor gratis accounts is 50 GB. Er zijn drie betaalde Pro-accounts.

Pro I biedt 500 GB opslag en 1 TB datatransfers voor 10 euro per maand, gevolgd door Pro II met 2 TB opslag en 4TB datatransfers voor 20 euro per maand en bij Pro III krijg je 4TB opslag en 8TB transfers voor 30 euro per maand. De prijzen staan vermeld in euro's, terwijl de dienst is gebaseerd in Nieuw-Zeeland. Mega raadt Chrome aan bij het gebruik van de dienst. Nog niet alle browsers zouden goed worden ondersteund.

Encryptie en data-opslag

Mega versleutelt standaard alle ge├╝ploade bestanden met 2048-bit RSA-encryptie. Niemand behalve de uploader van een bestand kan zien wat er in het bestand zit, tenzij hij de private encryptiesleutel met iemand deelt. Met de dienst hoopt Dotcom encryptie van bestanden mainstream te maken. Mega positioneert zich als een pro-privacybedrijf, maar volgens Torrentfreak bewaart het wel diverse gegevens over gebruikers, zoals ip-adressen en informatie over de 'kredietwaardigheid' van klanten. Anoniem is Mega dus zeker niet.

Mega biedt onder meer het delen van bestandsmappen met andere gebruikers, net als diverse andere cloudopslagdiensten als Dropbox en MediaFire. Gewerkt wordt nog aan synchronisatietools voor alle grote besturingssystemen en mobiele toegang. Ook moet het op Mega mogelijk worden om direct documenten en spreadsheets te bewerken, en via instant messaging over de bestanden te communiceren.

UPDATE: Zaterdagavond rond zeven uur is Mega live gegaan. Dotcom meldt dat in het eerste uur al 100.000 registraties binnenkwamen.