In maart 2008 detecteerde Trend Micro 50 miljoen webbedreigingen. Dat is meer dan drie keer zoveel als in december 2007: destijds bleef de teller steken op 15 miljoen. Dat blijkt uit het deze week verschenen rapport 'Trend Micro Threat Roundup and Forecast—1H 2008' (pdf).

Net als andere security-bedrijven signaleert Trend Micro in zijn rapport een toename van SQL-injectie bij legitieme sites. In mei gingen op die manier honderdduizenden sites voor de bijl.

Cybercriminelen hebben het ook in toenemende mate gemunt op Web 2.0 diensten. In maart kwam Trend Micro 400 phishing kits tegen die waren toegesneden op populaire Web 2.0 sites, zoals sociale netwerken en diensten om video's en dergelijke te delen.

Adware en keyloggers

De verspreiding van adware en keyloggers neemt volgens Trend Micro af. Was in maart vorig jaar nog ongeveer 45 procent van alle pc's geïnfecteerd met adware, in april van dit jaar was dat percentage gedaald naar 35. Bij de keyloggers was de daling minder spectaculair: van iets meer dan 5 procent vorig jaar naar iets minder dan 5 procent nu. Trend Micro schrijft de daling toe aan betere beveiliging en strengere wetgeving tegen ad- en spyware.

Voor de toekomst verwacht het security-bedrijf een verdere daling van de hoeveelheid keyloggers en dialers. Volgens Trend Micro betreft het hier 'verouderde technieken'. Bron: Techworld