Traxg komt daarmee op de tweede plaats van het maandelijkse e-mailvirusoverzicht van Sophos. Op de eerste plaats staat de trojan Pushdo, die al enkele maanden hoge ogen gooit. De maker van Pushdo bracht vorige maand enkele nieuwe varianten uit van zijn malware, waaronder een versie die een naaktvideo van Britney Spears belooft.

De wederopstanding van Traxg bewijst volgens Graham Cluley, senior technology consultant bij Sophos, dat veel consumenten en mogelijk ook bedrijven vergeten de meeste basale maatregelen te nemen om virussen buiten de deur te houden: patches en veiligheidssoftware installeren.

Overigens moet het belang van Traxg niet worden overschat. Het gevaar van e-mailvirussen is de laatste jaren flink afgenomen. In november bevatte slechts één op de duizend e-mails volgens Sophos een virus. Ter vergelijking: volgens de cijfers van de Britse virusbestrijder bevatte in 2005 nog één op de 35 mails een attachment met een virus.

Web-based malware is wel in opmars. In november werden er volgens Sophos elke dag 7.500 nieuwe webpagina's geïnfecteerd. Het belangrijkste gevaar is Mal/Iframe, goed voor bijna 70 procent van alle infecties. Van alle geïnfecteerde webpagina's wordt meer dan de helft gehost in China (inclusief Hong Kong). Bron: Techworld