Volgens BBC News Online, die op stap ging met twee hackers, bleek tweederde van de gevonden draadloze netwerken in het financiële district van Londen wijdopen te staan. Binnen een kilometer slaagden de hackers erin om twaalf netwerken te ontdekken. Daarvan waren er slechts vier beveiligd met het encryptiesysteem (WEP) dat is ingebouwd in het WiFi-protocol (ook wel bekend als 802.11b, het meest gangbare protocol voor draadloze netwerken).

Tekortschietende beveiliging

Gewapend met een laptop, een draadloze-netwerkkaart en wat software die vrijelijk op internet beschikbaar is, kunnen kwaadwillenden daardoor vertrouwelijke documenten bemachtigen, het systeem in de war schoppen of gewoon gebruikmaken van de snelle internettoegang van de lakse bedrijven. Van wie de onbeveiligde netwerken zijn, was moeilijk te achterhalen. Wel passeerden de hackers bij hun tocht enkele zakenbanken, financiële adviseurs en lokale vestigingen van grote bedrijven. Het hacken van draadloze netwerken is een stuk eenvoudiger dan het inbreken op bijvoorbeeld een netwerk dat via de telefoonlijn computers met elkaar verbindt. Dat is met name te wijten aan de tekortschietende beveiliging van draadloze netwerken.

Radio

Het hacken van draadloze netwerken is volgens de hackers te vergelijken met het luisteren naar de radio. Met als bijkomend voordeel dat iedereen op dezelfde frequentie uitzendt. De WEP-encryptie schiet volgens deskundigen zwaar tekort. Twee maanden geleden toonden enkele techneuten aan dat de beveiliging van draadloze netwerken ook in Nederland te wensen overlaat. Zij voeren over de Amsterdamse Singel en slaagden erin om negentien netwerken te lokaliseren. Begin oktober liet een beveiligingsexpert in het actualiteitenprogramma Nova zien dat het kinderlijk eenvoudig is om het dataverkeer van de gemeentebelastingen Rotterdam, de Daniël den Hoed kliniek en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te onderscheppen.