Gemeenteraadslid Reinhold Harwart van het Noord-Duitse stadje Molfsee klaagt dat Google Street View een serieuze bedreiging voor de privacy voor de 4.856 inwoners van Molfsee is. "Op de foto's is alles te zien! Dat biedt kansen voor criminelen," zegt de CDU-politicus in de Lübecker Nachrichten.

Ook de buurgemeentes Ratzenburg (13.820 inwoners) en Ahrensbok (8.533 inwoners) hebben problemen met de dienst.

Bondsdag

Politica Gabrielle Hiller-Ohm, die de regio in de Bondsdag vertegenwoordigt, wil het probleem in het parlement aan de kaak stellen. "Deze zaak is hoogst bedenkelijk. Criminelen kunnen de data van Street View misbruiken."

De klagers lijken juridisch overigens zwak te staan. Het is in Duitsland toegestaan om vanaf de straat foto's te nemen. Molfsee wil Google met een trucje buiten de gemeentegrenzen houden: de camera-auto van de provider zou een speciale vergunning moeten aanvragen om het dorp te mogen betreden.

Europa

De Europese Unie heeft Google eerder teruggefloten omdat de maps-applicatie de privacy zou schenden. Het probleem was daarbij dat personen herkenbaar op de foto's te zien zouden zijn. Google heeft daarop een waasfilter ingesteld dat gezichten op de foto's onherkenbaar maakt.

In een reactie erkent een woordvoerder van Google dat sommige mensen bezwaar hebben tegen specifieke foto's, maar hij wijst erop dat de firma diverse maatregelen heeft genomen om de privacy van individuen te garanderen. Naast het waasfilter voor gezichten en kentekens, kunnen personen tevens een verzoek indienen om een foto te verwijderen.