Duitsland is de privacyschendingen door Google steeds meer beu. Diverse partijen proberen publicatie van straatfoto's in Street View te voorkomen. Google wil later dit jaar met de Duitse versie komen.

De Duitse minister van consumentenbescherming Ilse Aigner (CSU) hekelde afgelopen weekend de Street View-dienst waarbij Google panoramafoto's maakt van straten in grote steden. Aigner noemt Street View een 'miljoenvoudige schending' van de persoonlijke levenssfeer. "Geen geheime dienst ter wereld zou zo ongegeneerd op beeldenjacht gaan", zegt Aigner tegen het tijdschrift Focus.

Aigners ministerie voert gesprekken met het departement van Binnenlandse Zaken om gezamenlijk tot een nieuw wetsvoorstel te komen die de privacyregels aanscherpt. Ook de liberale justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is daar voorstander van.

Inbrekers

De vereniging van Duitse gemeenten eist ook dat Google vooraf eerst toestemming vraagt en dat het bedrijf desnoods een taks moet gaan betalen, schrijft de krant Die Welt.

Ook de bond van huiseigenaren Haus und Grund eist snel een strengere privacywet vanwege Street View. Volgens voorzitter Rolf Kornemann moet Google voor een openbaarmaking van huisfoto's elke woningeigenaar vooraf om toestemming vragen. De beelden helpen inbrekers te veel, vindt Kornemann.

Filters

Google is met Street View al actief in onder meer de VS, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië en Zwitserland. In Duitsland rijden Google-medewerkers al enkele maanden rond om opnames te maken. Het zoekbedrijf wil de beelden in het derde kwartaal publiceren in Google Maps.

Google heeft wel automatische filters voor gezichten en kentekens, maar die werken niet altijd even nauwkeurig. Bezoekers van Google Maps kunnen altijd achteraf klagen bij Google waarna delen van de beelden op zwart gaan.

Wildplassende Google-chauffeur

Een creatief protest tegen Street View vond afgelopen weekend plaats in Berlijn. Daar hing een groep kunstenaars een gps-zender aan een Streetview-auto. De groep heeft de locatie van de camerawagen vervolgens live gepubliceerd via een Google Maps-kaart. Vervolgens gingen meerdere stadsgenoten bij de Google-auto protesteren. Op een van de filmpjes van de protesten is te zien dat omstanders 'Fuck Google' roepen en enkele jongeren hun broek laten zakken naar de Google-camera.

Sinds zondag is de gps-zender van de auto verdwenen. Kort daarvoor maakte de wagen curieus genoeg nog opnames van de Chinese ambassade in Berlijn. Google dreigde onlangs uit China te vertrekken als vanwege de censuurpolitiek van de autoriteiten. Het bedrijf houdt Peking verantwoordelijk voor een grote hackaanval op interne systemen.

De Berlijnse actievoerders filmden overigens ook hoe de Google-chauffeur uitstapte en zich schuldig maakte aan wildplassen.