Uit nieuwe documenten die in handen zijn van het Duitse tijdschrift Der Spiegel blijkt dat de Duitse geheime diensten BND en de BFV ook gebruik maken van een NSA-spionagetool. Het gaat om het programma X-Keyscore, dat eerder deze maand naar buiten kwam via geheime Powerpoints die werden gepubliceerd door de Australische krant Sydney Morning Herald en de Braziliaanse krant O Globo.

X-Keyscore zou door de NSA samen met de Australische en Nieuw Zeelandse autoriteiten worden uitgevoerd. Het programma zou onder meer de nationaliteit van buitenlanders bepalen door hun taalgebruik in onderschepte e-mails te analyseren.

Merkel

De BND en BFV hebben volgens Der Spiegel toegang tot en gebruik gemaakt van X-Keyscore. Der Spiegel zegt de documenten met de bewijzen te hebben gekregen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. In de stukken wordt de BND omschreven als de meest actieve partner van de NSA op het gebied van informatieverzameling. Dat is opmerkelijk, omdat de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs nog zware kritiek op de spionagepraktijken van de NSA uitte. Ze noemde deze 'onacceptabel' en vroeg president Obama om opheldering.

Zoektermen en ip-adressen

X-Keyscore maakt gebruik van de massale vergaring van metadata over online communicatie, zoals ip-adressen, maar ook zoektermen ingetypt in zoekmachines. Analisten van inlichtingendiensten kunnen ook 'ruwe data' die gedurende enkele dagen is verzameld achteraf beoordelen. In sommige gevallen gaat het ook om de inhoud van de communicatie.

Tweede Kamer

Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse overheid zou samenwerken met het Britse GCHQ, de geheime dienst die elektronische inlichtingen verzamelt. Een oud-medewerker van de Nederlandse geheime dienst beweerde onlangs in De Telegraaf dat ook Nederland zou meewerken met het internationale afluisterprogramma PRISM.

Een meerderheid in de Tweede Kamer eiste onlangs een onderzoek naar PRISM-achtige toestanden bij de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De politici willen weten op welke schaal de Nederlandse organisaties telecomdata opslurpen en dat moet getoetst worden aan de Nederlandse wetgeving.