Savedroid heeft vanmorgen investeerders de stuipen op het lijf gejaagd door alle chat-kanalen te sluiten en niets meer van zich te laten horen. De website werd offline gehaald en gebruikers die toch naar de hoofdpagina navigeerden werden getrakteerd op een screenshot uit de kredietcrisis-aflevering van South Park.

De oprichter, Yassin Hankir gooide nog wat extra olie op het vuur door investeerders via Twitter te bedanken en te zeggen dat het over en uit is. De tweet bevat twee foto's: eentje van de oprichter op het vliegveld en eentje van een biertje op een Egyptisch strand.


Gebruikers die verhaal wilden halen bij de startup troffen een verlaten kantoor aan. Investeerders reageerden woedend op Twitter, verschillende fora en YouTube. Dit alles lijkt erop alsof er een klassieke exit scam is uitgevoerd.


Op de volgende pagina: Investeerders een lesje leren

Een halve dag later leek er weer wat leven in de brouwerij te komen. De website is inmiddels weer online en bijgewerkt. Er staat nu een melding dat zij weer terug zijn. "Savedroid was hier, is hier en zal hier blijven." Onder die tekst staat een video waarin Hankir praat over de risico's van ICO's, oplichtingspraktijken en het reguleren van cryptovaluta in het algemeen. De investeerder promoot daarnaast een eigen dienst/tool om ICO's te controleren, adviseren en te reguleren.

Hankir drukt iedereen op het hart dat deze "exit-scam" slechts een pr-stunt was om iedereen wakker te schudden en dat er niets aan de hand is. Deze stunt zou investeerders bewust moeten maken van alle gevaren rondom ICO's en cryptovaluta's.

Geen vertrouwen

Het heeft er echter voor gezorgd dat een groot deel van de investeerders geen vertrouwen meer heeft in het bedrijf en de tokens. Gebruikers speculeren dat deze "pr-stunt" een mislukte exit scam is geweest en dat Hankir bang is geworden nadat hij en z'n familieleden werden bedreigd door woedende investeerders.

Toch zijn er mensen die dit een goede actie vinden omdat het laat zien hoe naïef veel cryptofans zijn. Beide groepen zijn het erover eens dat deze actie er in elk geval voor heeft gezorgd dat het vertrouwen in deze startup en bijbehorende cryptomunt helemaal weg is. Veel gebruikers hebben aangegeven de tokens van de hand te doen en in geen geval meer te investeren in de startup.

Ten slotte zijn er mensen die deze stunt zien als onderdeel van een grotere oplichtingsactie omdat er in de video niet duidelijk wordt uitgelegd wat er nu precies met het geld gaat gebeuren.

De South Park-scene waaruit de screenshot is genomen Lees ook: Nep-cryptomunten die je bestelen Cryptocoins die zijn opgericht om je te belazeren Helft van alle cryptovaluta faalt jammerlijk