De Duitse regering heeft vandaag vertegenwoordigers van Microsoft en Google op het matje geroepen om uitleg te geven over hun rol in het dataspionageprogramma PRISM van de Amerikaanse overheid, meldt persbureau Associated Press.

Op de bijeenkomst met enkele Duitse ministers waren tevens Duitse industriegroepen uitgenodigd. Ook Facebook heeft een aantal prangende vragen moeten beantwoorden, maar deed dat schriftelijk.

Duitsers draaien duimschroeven aan

De Duitsers draaien de duimschroeven aan bij de Amerikanen nu president Obama volgende week op bezoek komt in Berlijn. In Washington ligt al een officieel verzoek om meer informatie naar aanleiding van de eerste onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat geheime dienst National Security Agency op grote schaal telefoon- en internetdata aftapt van niet-Amerikanen.

De ontmoeting vandaag met de Europese vertegenwoordigers van de Amerikaanse internetbedrijven heeft overigens niets opgeleverd, zegt Justitie-minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Zij meldde tegen AP dat die vertegenwoordigers geen informatie hadden over PRISM.