En dus is ook bondkanselier Angela Merkel overgestapt. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle fabrikanten getest en alleen BlackBerry krijgt het keurmerk veilig. Weliswaar in combinatie met de Secusmart Security Card, een MicroSD-smartcard die gesprekken tussen twee mobiele telefoons end-to-end versleutelt, maar toch: geen andere smartphones voldoen aan de standaarden van het ministerie.

Veiligheid vooraan

"We hebben een federale autoriteit voor informatiebeveiliging en zij hebben verschillende smartphones gecontroleerd. Het enige merk dat door hen is goedgekeurd zijn de BlackBerry-smartphones. Het is de veiligheid van het apparaat", aldus een woordvoerder tegenover Financial Post. Dus heeft de Duitse overheid een onbekend aantal van deze BlackBerry's - 2000 euro per stuk - ingeslagen.

Merkel haalde vorig jaar wereldwijd het nieuws toen duidelijk werd dat de NSA ook haar op de korrel had. Intussen is zelfs voldoende bewijs gevonden voor een strafrechtelijk onderzoek naar het aftappen van de Duitse bondskanselier.

Boost

Bij BlackBerry moeten deze uitingen voor een boost zorgen. Het bedrijf richt zich sinds het vertrek van CEO Thorsten Heins weer op de sector waar het ooit koning was: de zakelijke markt.

Met dit soort 'overheidsreclame', kan het zich op die markt positioneren als de meest veilige smartphone. In combinatie met andere koerswijzigingen, zoals het laten vallen van de BES-verplichting, wil de fabrikant een come-back forceren.