Dat schrijft Netzpolitik, dat een geheim document in handen heeft dat het ministerie van Binnenlandse zaken naar het parlement, de Bundestag, heeft gestuurd. In dat document wordt verslag gedaan van de ontwikkelingen bij het Center of Competence for Information Technology Surveillance (CC ITÜ), dat is opgericht nadat het eerdere gebruik van een spywarekit, de beruchte Bundestrojaner van DigiTask, niet meer mocht worden gebruikt.

CC ITÜ kreeg 30 man en 3 miljoen euro om zelf software te ontwikkelen dat gebruikt kan worden in de opsporing van terroristen en criminelen. Nu wordt gemeld dat die spywarekit waarschijnlijk eind 2014 klaar is. Ondertussen heeft de organisatie gekeken naar drie commerciële kits, waarvan nu blijkt dat daarvan een, Finfisher, is aangeschaft.

Pc's en mobieltjes overgenomen door spyware

FinFisher is een zeer uitgebreid pakket waarmee complete systemen kan worden overgenomen, zowel pc's als mobiele apparaten werkende op besturingsystemen als Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Symbian, Blackberry en Windows Mobile. Volgens Netzpolitik wordt FinFisher/FinSpy door het Duitse bedrijf Gamma Group verkocht aan totalitaire regimes over de hele wereld. Eerder werd bekend dat het onder meer gebruik maakte van een gat in iTunes, dat drie jaar openstond.

Netzpolitik heeft een promo-filmpje op YouTube ontdekt waarin FinFisher wordt aangeprezen en daarin is te zien hoe het systemen en apparen overneemt door net te doen alsof het een softwareupdate is op het apparaat. In Groot-Brittannië is de software geplaatst onder de goederen waarvoor een exportvergunning nodig is vanwege de beperkingen op de export van dergelijke digitale wapens. In Duitsland geldt die beperking niet.

Verplichte audit nog geheim

Na de ervaringen met de eerder gebruikte Bundestrojaner, die veel meer kon dan wettelijk was toegestaan in de opsporing van criminelen, is het verplicht de software aan een audit te onderwerpen. Die audit is volgens Netzpolitik uitbesteed aan een extern bedrijf, maar in het document dat aan de financiele commissie van de Bundestag is gestuurd, wordt daar met geen woord over gerept,