Onze oosterburen vertrouwen het aanstaande huwelijk tussen Facebook en WhatsApp niet. De razend populaire mobiele chat-app wordt onderdeel van het grootste sociale netwerk ter wereld, zo werd gisteravond bekend. Maar die koppeling kan voor grote problemen bij databescherming zorgen, waarschuwt privacy-commissaris Thilo Weichert van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein tegenover PCWorld.

7 Gratis alternatieven voor Whatsapp

Voor degenen die het nu tijd vinden om Whatsapp te verlaten heeft Computerworld.nl de alternatieven op een rijtje gezet. De 7 gratis alternatieven voor Whatsapp.

Commerciële uitbuiting

Wanneer de metadata en content van beide services samensmelten, kan deze gebruikt worden voor profilering en commerciële uitbuiting door adverteerders, vreest Weichert. Beide in de Verenigde Staten gevestigde bedrijven weigeren volgens hem mee te werken aan Europese en Duitse privacy-vereisten.

Iets wat de afgelopen jaren al diverse malen voor conflicten zorgde tussen Facebook en de Duitse waakhond. Het sociale netwerk kon zich altijd verschuilen achter zijn Europese hoofdkantoor in Ierland, maar dinsdag zorgde een gerechtshof voor een primeur door de strengere Duitse wet voorrang te geven.

'WhatsApp niet transparant'

Maar ook WhatsApp baart Weichert al langere tijd zorgen. Het bedrijf is in zijn ogen nooit transparant geweest over het oplossen van grootschalige beveiligingsproblemen, zoals die met brakke encryptie. Het zou daarom beter zijn om over te stappen naar een Europese service die is te vertrouwen en zich aan transparante dataprotectie-wetten houdt.

Ook onze eigen digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) noemt de overname door Facebook slecht nieuws. Naast de koppeling van gegevens wantrouwen zij de centralisatie van macht en de onduidelijkheid voor gebruikers bij welk bedrijf informatie van hen verstrekt.