De Süddeutsche Zeitung meldt zaterdag op basis van geheime dossiers die een Duitse parlementaire enquêtecommissie heeft ontvangen dat de BND en de NSA tussen 2001 en 2008 hebben samengewerkt bij aftappen van internetverkeer. Dat gebeurde onder de codenaam Eikona. Ook gegevens van Duitse internetters zijn gedeeld met de NSA, ondanks eerdere beloftes dat dat nooit zou zijn gebeurd.

'Vrees voor achterstand'

De reden dat de Duitsers de Amerikanen toegang gaven zou zijn geweest dat de Duitse inlichtingendiensten na de aanslagen van 11 september 2001 vreesden dat de op gebied van aftappen van internet achter lagen.

In ruil voor de toegang tot het Duitse internetverkeer zou de NSA belangrijke informatie aan de Duitsers doorspelen. NSA-medewerkers keken direct bij de BND zelf mee, er werd geen data naar de VS gestuurd. Frankfurt heeft een van de grootste internetknooppunten ter wereld en is het financiële centrum van Duitsland.

Ook gericht op Russen en Fransen

De samenwerking tussen de BND en de NSA zou zich vooral hebben gericht op het bestrijden van moslimterroristen, maar volgens bronnen van de Süddeutsche Zeitung zouden de Amerikanen in het afgetapte internet- en telefoonverkeer hebben gespeurd naar Russische en Franse doelwitten. Ook zouden ze hebben gezocht naar informatie die voor de VS economisch gezien interessant was, zoals over de vliegtuigfabrikant Airbus en het Europese helikopterproject Eurocopter.

Woede

Uit onderzoek van de BND bleek dat circa 5 procent van het Duitse internetverkeer niet kon worden gefilterd. Het staken van Eikonal zou in 2008 tot woede bij de Amerikanen hebben geleid. De samenwerking is curieus omdat de Duitse politiek eerder dit jaar boos was over het aftappen van bondskanselier Merkel en andere Duitse politici door de Amerikanen.

De parlementaire onderzoekscommissie heeft eerder toegang tot alle documenten in de zaak geëist. Een deel van de stukken lijkt nu dus te zijn gelekt.De BND heeft nog geen reactie op de publicatie gegeven.