Deutsche Telekom heeft geopperd het lokale Duitse internetverkeer af te schermen van de spionerende ogen van buitenlandse inlichtingendiensten, meldt persbureau Reuters. Daartoe zouden Duitse bedrijven samen moeten werken. Maar aangezien een dergelijke balkanisering van het internet vrijwel onmogelijk is zonder buitensluiting van buitenlandse sites als Google en Facebook, is een dergelijke aankondiging niets meer dan een PR-stunt, zegt onder meer Torsten Gerpott, professor aan de universiteit van Duisburg en een specialist op telecomgebied.

In overleg met Vodafone en Telefonica

Deutsche Telekom is voor 32 procent eigendom van de Duitse staat en heeft voor zijn idee al de handen op elkaar gekregen van de Duitse telecomwaakhond. In augustus kwam Deutsche Telekom al met de dienst “E-mail made in Germany”.

Volgens de bedrijfsjurist van DT kan het initiatief wel, maar heeft het daartoe de samenwerking nodig van de drie andere operators in Duitsland. “Zolang verzender en ontvanger in Duitsland of in het Schengengebied zijn, is het sturen van verkeer langs routers in andere landen niet nodig.” Schengen is het Europese gebied waarin vrij verkeer van personen en goederen is toegestaan.

Tegen Reuters zeggen woordvoerders van Telefonica Deutschland en Vodafone in gesprek te zijn met DT over een Duits internet, maar beiden zeggen wel dat het geopperde idee nog vers is. Er wordt onder meer gekeken hoe een dergelijk initiatief vorm kan worden gegeven.