Duitsland maakt een vuist tegen de wijdverbreide digitale spionage van de Amerikanen. De federale overheid zet per direct Verizon Communications als netwerkprovider aan de kant, in ruil voor het 'eigen' Deutsche Telekom. Directe aanleiding is het schandaal dat is ontstaan rondom de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, meldt Reuters.

Connecties met de NSA

Daaruit blijkt eens te meer dat vele Amerikaanse techbedrijven, waaronder zeker telco's, meewerken aan dubieuze aftapprogramma's van de NSA. Duitsland eiste harde garanties dat de VS daarmee zou stoppen, maar die kreeg het niet.

"De connecties die zijn blootgelegd tussen buitenlandse inlichtingendiensten en bedrijven in het kader van de NSA-affaire maken duidelijk dat de Duitse overheid een hoog niveau van beveiliging nodig heeft voor zijn kritieke netwerken", aldus een overheidsverklaring.

Data bij Amerikaanse bedrijven nergens veilig

Verizon verzorgde sinds 2010 het netwerk en de communicatie tussen de verschillende ministeries in Berlijn. Het contract zou overigens in 2015 aflopen. Verizon stelt dat dochtermaatschappij Verizon Germany buiten de jurisdictie van Amerika valt. "De Amerikaanse overheid kan ons niet dwingen om klantdata te overhandigen uit datacenters in het buitenland."

Dat is echter onjuist, zo weten we al jaren. Dat de VS ook bij data van Amerikaanse bedrijven in het buitenland kan bleek onlangs zonneklaar uit een rechtszaak die Microsoft voert, en tot nog toe verloor, tegen het ophoesten van gegevens van een Europese klant uit een datacenter in Dublin.