Duitsland wil af van de Amerikaanse techdominantie. Mede ingegeven door alle Snowden-onthullingen, zet de aankomende Duitse regering, een brede coalitie van CDU, CSU en SPD, vol in op eigen technologie, waar mogelijk gebaseerd op open source, standaarden en interoperabiliteit. Dat blijkt uit het deze week gepresenteerde regeerakkoord.

Expliciete prioriteiten

“Ons doel is voor de belangrijkste technologieën en core IT-vaardigheden (IT-beveiliging, netwerktechnologie, embedded systems, proces-en enterprise software, cryptografie, machine-to-machine communicatie, etc.) eigen technologieplatformen en productiecapaciteit in Duitsland te houden, of in Europees verband.”

Open source wordt waar mogelijk gebruikt en gestimuleerd, ook op Europees niveau. De regering gaat “software made in Germany" wereldwijd promoten die zich onderscheidt op het gebied van veiligheid, privacy, ontwerp en gebruiksvriendelijkheid.

Er komt een nieuwe cluster “IT-beveiliging en kritieke IT-infrastructuur”, en meer geld voor onderzoek naar gebruiksvriendelijke, veilige technologie en software. Bij aanbestedingen ligt de prioriteit op beveiliging, en waar mogelijk open source.

Het gaat om politieke intenties, wat er van terecht komt is uiteraard een tweede. Maar er wordt voor een regeerakkoord opvallend veel en gedetailleerd aandacht besteedt aan security, privacy en open source.

Bescherming tegen NSA

Het coalitie akkoord refereert expliciet aan de NSA-onthullingen en de nieuwe regering belooft data en communicatie van burgers beter te beschermen tegen buitenlandse spionage. Telecombedrijven worden verplicht hun verkeer te versleutelen en verboden om data aan buitenlandse diensten te overhandigen. Daarnaast wil de coalitie het Safe Harbor-akkoord voor Europese data in de VS en het SWIFT-akkoord (over financiele data) openbreken.