Er zijn "concrete feiten" bij de verdenkingen dat ongeïdentificeerde werknemers van Amerikaanse inlichtingendiensten de telefoon van Merkel hebben afgeluisterd. Dat meldt de Duitse federale aanklager Harald Range woensdag in een officiële aankondiging, waarover Webwerelds zustersite PCWorld bericht. Daarin kondigt hij een strafrechtelijk onderzoek aan naar het aftappen.

Lees ook:

NSA luisterde zeker 35 wereldleiders af, niet alleen Merkel Merkel: Amerika afsluiten van Europese e-mails 'Britse geheime dienst infiltreerde Duitse internetbedrijven'

Voor de beschuldigingen dat ook Duitse burgers op grote schaal zijn bespioneerd, ontbreekt nog voldoende bewijs. De NSA en ook de Britse geheime dienst GCHQ zouden op grote schaal Duits internetverkeer hebben afgetapt. Daarbij zouden de netwerken van drie belangrijke Duitse internetbedrijven zijn geïnfiltreerd.

Range schrijft dat deze zaak desondanks op de radar blijft staan. Hij hoopt dat het Merkel-onderzoek daarbij meer informatie boven water haalt.

Snowden geeft nog niet thuis

De eerste stap van het criminele onderzoek is nu het afnemen van getuigenissen en het opvragen van informatie van overheidsinstellingen. Tot dusver zijn verschillende Duitse ministeries, politici, inlichtingendiensten alsook Amerikaanse overheidsfunctionarissen gehoord. NSA-klokkenluider Snowden is ook gevraagd om te getuigen, maar hij heeft nog niet gereageerd.