De federale Internet-surveillance wetgeving, die volgend jaar van kracht moet worden, kan e-mailproviders dwingen om de namen en adressen van registranten te verifiëren, onder het mom van 'terrorismebestrijding'.

Google vindt de maatregelen een beperking van de privacy en denkt dat mensen de regelgeving omzeilen door hun heil op buitenlandse servers te zoeken, zo meldt The Register. Google's privacyadvocaat Peter Fleischer heeft verklaard dat veel Gmail-gebruikers wereldwijd de anonimiteit juist gebruiken om zich te wapenen tegen spam of ingeperkte vrijheid van meningsuiting, zo melden Duitse media.

Als de Duitse wet doorgang zou vinden, wordt Gmail in Duitsland simpelweg 'uitgeschakeld', aldus Fleischer. Gmail-gebruikers hebben dan geen toegang meer tot hun e-mail. Overigens heet Gmail in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 'Google Mail', nadat Google rechtszaken over de naam Gmail verloor.

Google is zelf in een strijd verwikkeld met de Europese Unie. Een privacywerkgroep vindt juist dat Google de privacy van gebruikers in gevaar brengt, door zoekdata en cookies lang op te slaan. Google's argument dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is, is opvallend omdat de zoekmachine in China zoekresultaten filtert op verzoek van de overheid.