Criminelen blijken toeslagen te hebben aangevraagd met een willekeurige DigiD-handtekening. Het geld hebben zij ontvangen, maar de onterecht uitgekeerde toeslag dreigde te worden teruggeëist van de eigenlijke DigiD-eigenaar. Dit is vele honderden Nederlanders overkomen. Misschien wel duizenden, meldt NRC.next vandaag op basis van anonieme bronnen.

Van de zomer al

Deze fraude is afgelopen zomer al opgedoken. De zaak is toen aan het licht gebracht door de Rotterdamse redactie van het Algemeen Dagblad. Kwaadwillenden bleken met andermans DigiD in te loggen bij de Belastingdienst. Daar hebben zij vervolgens het bankrekeningnummer voor uitkeringen of teruggave verandert, zodat dat geld niet bij de eigenlijke begunstigde terechtkwam.

Tot voor kort controleerde de Belastingdienst namelijk niet of een DigiD-handtekening wel echt van de aanvrager was. Dat is nu gewijzigd, meldt het ministerie van Financiën. Het Openbaar Ministerie heeft diverse rechtszaken lopen tegen deze fraudeurs. DigiD-beheerder Logius reageert tegenover NRC.next dat deze kwestie geen DigiD-probleem is, maar dat het onder de Belastingdienst valt.

Andere methode

Fraude met en via DigiD is al eerder voorgekomen. Begin dit jaar werd andermans burgerservicenummer (BSN) gebruikt om een DigiD-login aan te vragen. Het blijkt namelijk zeer eenvoudig om het BSN van anderen in handen te krijgen, waarna het kinderlijk eenvoudig is om aan een DigiD-login te komen.