De TweetViewer-malware verstuurde via de getroffen Twitter-accounts berichten met een link naar een download van het wormvirus. Die link, bit.ly/tweetviewer, verwees naar een pagina op de Italiaanse site Tweetapp.info. Wie er op klikte, raakte besmet met malware, die vervolgens nieuwe berichten met de malicieuze link via het ingelogde Twitter-account op de computer verstuurde.

Stalkers

In de Tweetviewer-berichten wordt aan Twitteraars een programma beloofd waarmee ze kunnen zien wie hun Twitter-profiel bezoekt. Een van de teksten meldt dat het met TweetViewer mogelijk is de top 20 'profielpagina stalkers' te zien. In een van de nepberichten staat: 'Ik kan bijna niet geloven dat mijn ex me nog steeds elke dag checkt'.

Wat de malware precies nog meer op de achtergrond van een besmette computer kan doen, blijft nog onduidelijk.

159 tweets per minuut

Zaterdag verspreidde de malware zich vliegensvlug, volgens Techcrunch met 159 tweets per minuut. Bijna 16 duizend Twitteraars hebben de eerste malicieuze Bit.ly-link aangeklikt. URL-verkorter Bit.ly heeft inmiddels maatregelen genomen.

Twitter's securitymanager Del Harby waarschuwde gebruikers voor het virus. Ook op Facebook doen regelmatig vergelijkbare wormvirussen de ronde.