Microsoft heeft een nieuwe manier gevonden om beheerders en eigenaren van XP-machines erop te wijzen dat zij nu toch echt moeten migreren naar een nieuwere versie. Na het downloaden van de laatste virusdefinities van Windows Defender crashten duizenden machines die draaien op Windows XP, meestal in combinatie met Windows Server 2003.

Veel geklaag op TechNet

Volgens The Register klagen veel systeembeheerders op Microsofts TechNet-discussieforum over de onverwachte aanval op hun systemen. Na het downloaden van de virusdefinities voor System Center Endpoint Protection (SCEP) and Forefront Endpoint Protection (FEP) bleven de systemen hangen bij het opnieuw inloggen totdat uiteindelijk Msmpeng.exe, een kernonderdeel van Defender, crashte.

Vervolgens bleek het deïnstalleren van de gedownloade virusdefinities de enige remedie op de machines weer in de lucht te krijgen, meldt The Register. Volgens sysadmins op TechNet ging het om honderden, soms duizenden pc's per geval.

Microsoft: 'Nieuwe definities verhelpen probleem'

Microsoft meldt The Register dat het downloaden van de nieuwste definities de systemen weer aan de praat krijgt zonder die probleemveroorzakende eerdere definities te verwijderen. Ook werd toegegeven dat de eerdere virusdefinities inderdaad voor wat problemen konden zorgen.

Update 22.30: In Nederland waren specialisten er ook maar druk mee: