Johansen is gedagvaard om alle communicatie en correspondentie tussen Apple en hem op te hoesten in een antitrustzaak tegen Apple die in 2007 werd aangespannen.

Het betreft de zaak van Melanie Tucker vs. Apple, waarbij eerstgenoemde Cupertino ervan beschuldigt de markt voor mp3-spelers illegaal te monopoliseren door het koppelen van de iTunes Store aan de iPod. Daardoor zijn muziekbestanden gekocht via iTunes niet afspeelbaar op andere mp3-spelers.

Luis in pels

Johansen is al jaren de luis in de pels van Apple die deze vermeend illegale bundeling handig heeft omzeild door de drm van Apple te kraken via reverse engineering. Sindsdien biedt hij DoubleTwist aan, een programma waarmee de iTunes bibliotheek ook beschikbaar wordt op niet-iPod spelers.

De advocaten van Tucker gaan ervan uit dat Johansen door de jaren heen een berg dreigbrieven van Apple heeft ontvangen die mogelijk belastend kunnen zijn voor het bedrijf in deze antitrustzaak.

Brutaal

Johansen is overigens nooit daadwerkelijk door Apple aangeklaagd voor zijn FairPlay-hack of DoubleTwist-software. DVD Jon is zelfs zo overtuigd van zijn zaak dat hij afgelopen juni – nota bene tijdens de Apple WWDC conferentie - een enorm reclamebord voor DoubleTwist liet plaatsen, precies voor de Apple Store in San Francisco.

Zijn beroemdheid en geuzennaam DVD Jon verkreeg Johansen door het kraken van het drm, het Content Scrambling System (CSS), van dvd's. Het resulteerde in verschillende rechtszaken, maar DVD Jon werd vrijgesproken.