Blogsite Gigaom meldt dat DVD Jon Apples drm Fairplay door middel van reverse-engineering heeft blootgelegd en nu licenties aan bedrijven verkoopt die hun mediabestanden afspeelbaar willen maken op Apple-hardware.

Jon Lech Johansen werd beroemd doordat hij op 15jarige leeftijd de beveiliging van dvd's kraakte, zodat deze op Linux-pc's waren af te spelen. De nu 22-jarige Johansen verhuisde vorig jaar van zijn thuisland Noorwegen naar San Diego om voor ict-ondernemer Michael Robertson te werken aan een digitale kluis voor muziek.

Aan het begin van de zomer verliet Johansen het bedrijf van Robertson om samen met Monique Farantzos Doubletwist Ventures op te starten. Johansen verklaarde tegenover Gigaom dat hij in januari een lunchafspraak had met Apple-baas Steve Jobs.

Hoewel hun plannen nog niet waren uitgedacht, waarschuwde Jobs dat Apple weliswaar niet zo maar rechtszaken aanspant, maar dat andere bedrijven niet zo blij zouden zijn met de nieuwe plannen van DVD Jon.

Legaal

Johansen denkt dat zijn nieuwe handel niet illegaal is, omdat hij geen drm kraakt, maar het juist toevoegt. Johansen en zijn zakenpartner verheugen zich onder ander op de komst van Apples Itv, omdat ze verwachten dat mediabedrijven bij Doubletwist aan zullen kloppen om drm aan hun films toe te voegen. Hierdoor kunnen ook films die niet afkomstig zijn van diensten zoals Itunes, afgespeeld worden op de set-top boxen van Itv.

Volgens Gigaom kunnen de plannen van DVD Jon mediawinkels als Itunes weliswaar een slag toebrengen, maar ook zorgen voor hogere verkoopcijfers voor bijvoorbeeld Ipods, omdat daar meer op af te spelen zijn.