Sinds gisteren toont Wikileaks enkele e-mailboodschappen, adressen, familiekiekjes en andere gegevens van Palin die de hackers zouden hebben onderschept van haar privé e-mailaccount bij Yahoo. Palin is gouverneur van Alaska en sinds 24 augustus running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Anonymous

Dinsdagavond zou de hackgroep Anonymous zich de toegang hebben verschaft tot Palins Yahoo-mailaccount. De binnengehaalde informatie stuurden zij Wikileaks, een website voor gelekte documenten. Begin dit jaar haalde Anonymous de pers vanwege hun kraak van de site van de Scientologykerk.

In een van de e-mails klaagt Sean Parnell, Lieutenant Governor van Alaska, tegen Palin over een vraaggesprek met de radiopresentator Dan Fagan. In haar antwoord zou Palin Fagan 'tegenstrijdig' en 'opzettelijk misleidend' hebben genoemd.

Vernietigen

Palin ligt al onder vuur omdat zij regeringszaken zou afhandelen via haar privé e-mailaccount bij Yahoo. Zo had de activist Andree McLeod uit Alaska verzocht om ruim duizend e-mails die Palin zou achterhouden na een verzoek om openbaarmaking. Vorige week berichtte de Washington Post dat Palin haar taken als gouverneur afhandelde via het e-mailadres [email protected] Dit was echter niet het account dat nu is gekraakt, want dat was [email protected] "De gekraakte correspondentie lijkt de kritiek te bevestigen", aldus Wikileaks.

Gisteren heeft het campagneteam van McCain-Palin de hack bevestigd. In een verklaring werd deze "een inbreuk op de privacy van de gouverneur en een schending van de wet" genoemd. Het team heeft de zaak overgedragen aan de autoriteiten en hoopt dat iedereen die ze in bezit heeft de mailtjes zal vernietigen.

Privacy

De hackers kunnen het wachtwoord hebben geraden of zij zijn in staat geweest om via achterhaalde persoonlijke informatie het Yahoo-wachtwoord te kunnen aanpassen, gokt Adam O'Donnell van Cloudmark. Ook kan er software op Palins computer zijn geïnstalleerd of is er sprake geweest van een phishingaanval.

Vanwege de privacy weigert Yahoo commentaar op de hack. De informatie op Wikileaks is nog steeds te zien.