Op Reddit vertelt een systeembeheerder dat een leidinggevende van het bedrijf waar hij werkzaam is zijn computer besmette met malware via zijn e-sigaret. Het apparaatje van Chinese makelij bevatte malware die zodra de man zijn sigaret wilde opladen via de usb-kabel in de pc, malware naar het systeem pompte. De IT'er ontdekte de malwarebron pas nadat de baas vertelde dat hij onlangs was gestopt met roken.

Usb-condooms

Het fenomeen juicejacking is natuurlijk niets nieuws, maar het concept is vooral bekend bij IT'ers en vrijwel niet bij gebruikers. Een paar jaar geleden bouwden twee DefCon-onderzoekers een gratis oplaadstation voor smartphones om het gevaar te demonstreren. Securityspecialisten maakten hier toen gretig gebruik van. Anno 2014 zullen ze voorzichtiger zijn. Hopelijk.

Juicejacking is een goed argument voor usb-condooms. Deze rubberen kapjes beschermen de usb-plug zodanig dat er geen dataoverdracht mogelijk is, maar je alleen kunt opladen. Een usb-condoom schermt de datapinnetjes af en laat alleen de stroomdoorvoerende pinnetjes bloot liggen.