De Europese Commissie heeft de Britse overheid een brandbrief gestuurd. Aanleiding zijn de proeven die telecomprovider BT stilletjes heeft gedaan met het advertentiesysteem Phorm. BT heeft in 2006 en 2007 het surfgedrag van klanten in kaart gebracht zonder hun toestemming of medeweten. Daarvoor is de Webwise-software van Phorm gebruikt.

'Overheid faalt'

De Europese Commissie heeft de tweede fase opgestart van een procedure tegen de Britse regering, die tekortgeschoten is in het beschermen van de privacy van de eigen burgers. Daarmee heeft het land ook Europese wetten niet nageleefd, stelt Reding. De EC maakt zich nu op voor een rechtszaak tegen de Britse overheid.

Een rechtszaak kan nog worden afgewend als de regering van Groot-Brittannië de vorige week verstuurde vragen van Reding afdoende weet te beantwoorden. Het heeft daarvoor twee maanden de tijd. Dit volgt op een eerste kritische vragenronde in april dit jaar. In maart vorig jaar heeft een Britse denktank al geoordeeld dat het reclamesysteem neerkomt op 'surfspionage' en dus illegaal is.

Ophef

Het Britse parlement heeft eerder al ongenoegen geuit over de Phorm-proeven van BT, maar daar is geen actie op ondernomen. In september vorig jaar concludeerde de Britse overheid dat het advertentiesysteem niet in strijd is met de huidige EU-regelgeving. Daar is de EC het dus niet mee eens.

BT heeft afgelopen zomer besloten het omstreden systeem toch maar niet in gebruik te nemen. Dat is gebeurd naar aanleiding van de ophef erover, niet vanwege overheidsingrijpen. Reding concludeert dat de huidige Britse wetgeving onvoldoende handvatten biedt om dit soort grove privacyschendingen aan te pakken.