De Europese Commissie vindt tot nu toe onvoldoende informatie te hebben gekregen van de VS over zijn spionageprogramma PRISM. Amerika heeft in een ontmoeting met Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken wel een toelichting gegeven, maar daar is de Commissie niet tevreden mee, zei Eurocommissaris van Binnenlandse  Zaken Cecilia Malmström vrijdag.

Malmström wil bijvoorbeeld weten wat voor soort informatie er allemaal door de VS met PRISM wordt verzameld, omdat Amerika daar vaag over is. Ook wil ze meer duidelijkheid over de voorzorgmaatregelen tegen misbruik tijdens de verwerking van gegevens van Europeanen. Rechters en de volksvertegenwoordiging moeten volgens haar toezicht kunnen houden op de dataverwerking.

Neelie Kroes

De Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes beloofde vrijdag in een interview met Techcrunch zich in te zetten voor de privacy van EU-burgers. Ze zegt door de kwestie te zijn 'wakker geschud'.

Kroes wil dat er meer transparantie over dataprotectie komt. "Dit is een uitstekende kans voor Europa om een voortrekkersrol te

spelen en speciale, op maat gemaakte regels op dit gebied door te

voeren." Kroes zegt daarmee de Europese burgers te willen beschermen.

Klokkenluider

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt met PRISM gegevens van gebruikers van grote internetbedrijven als Google, Apple en Facebook. Volgens klokkenluider Edward Snowden, die momenteel in Hong Kong verblijft, heeft de NSA onbeperkte toegang tot de servers, maar de bedrijven ontkennen dat.