De Europese karteltoezichthouder maakt zich zorgen over de overname van securityleverancier McAfee door processorreus Intel. De bedenkingen zijn door de Brusselse ambtenaren tijdens privé-gesprekken geuit, meldt de Wall Street Journal. De EU-toezichthouder heeft vragenlijsten naar concurrenten van zowel McAfee als Intel gestuurd om de gevolgen van de overname in kaart te brengen.

Exclusieve toegang

De Europese marktwaakhond maakt zich volgens de krant zorgen over mogelijke concurrentievervalsing na de overname. Intel is de grootste fabrikant van computerprocessors ter wereld, terwijl McAfee een van de grootste producenten van security-software is. De EC heeft bedenkingen bij Intels plannen om McAfee-software exclusieve toegang tot beveiligingsfuncties in zijn processors te geven. Dat zou nadelig voor de concurrentie kunnen zijn aangezien die niet zo diep in de hardware kunnen of mogen.

De antwoorden op de vragen aan de concurrenten moeten de kartelwaakhond meer inzicht geven in de gevolgen van de overname. Intel maakte het plan om McAfee te kopen in augustus bekend. Met de overname is een bedrag van 7,7 miljard dollar gemoeid. Daarmee zou het de grootste overname in de geschiedenis van Intel zijn.

Maanden uitstel

McAfee verwacht dat de overname nog in de eerste helft van 2011 is afgerond. In augustus verwachtte Intel nog dat dat mogelijk voor het eind van dit jaar zou zijn gebeurd, of anders op zijn laatst begin 2011.

De EU heeft tot 12 januari om te beslissen tot het uitgebreidere onderzoek, dat vervolgens maanden in beslag kan nemen. De toezichthouder deed vorig jaar een vergelijkend onderzoek naar de overname van Sun door Oracle, wat uiteindelijk voor vier maanden vertraging zorgde. Ook zorgde dat voor onzekerheid op de ict-markt en de aandelenbeurs.

Antitrustboete Intel

Vorig jaar mei kreeg Intel vanuit 'Brussel' al een torenhoge boete van 1,06 miljard euro opgelegd wegens concurrentievervalsing op de processormarkt.