Eurocommissaris Viviane Reding gelast een onderzoek naar de omstreden Nederlandse Paspoortwet. Dat schrijft ze in een brief (zie onderaan) aan Europarlementariër Sophie in’t Veld, die de kwestie aankaartte.

Dubieuze database

Het gaat specifiek om het voornemen van de Nederlandse Staat om de verzamelde vingerafdrukken van alle burgers op te slaan in een centrale database die te gebruiken is voor opsporingsdoeleinden. Dit terwijl de opzet van de digitale vingerafdrukken in het paspoort alleen voor identificatiedoeleinden bedoeld is, bijvoorbeeld door de douane.

Eurocommissaris Reding zal het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) hierover 'om opheldering vragen'. Tevens zal Brussel het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan de tand voelen.

EC waakhond van grondrechten

Na eerdere vragen van Sophie in’t Veld hield de Commissie zich nog op de vlakte. “Dit is een zeer aangename verrassing,” reageert In ’t Veld nu dan ook tegenover Webwereld. Ze trekt een parallel met de omstreden Hongaarse mediawet, waar Brussel zich ook boos over maakt.

“In beide gevallen zijn lidstaten veel verder gegaan dan de Europese Richtlijn, en heeft de Commissie bevoegdheid om in te grijpen. Doorgaans is de Commissie zeer terughoudend om zich te bemoeien met nationale aangelegenheden op dit terrein. Maar het ziet er naar uit dat het nu ook optreedt als waakhond van grondrechten. Een goede ontwikkeling,” aldus de D66-politica.

Privacy First

Stichting Privacy First, die verwikkeld is in een rechtszaak tegen de Staat over de vingerafdrukdatabase, vindt het in een eerste reactie ''zeer positief nieuws". De uitspraak van de zaak die Privacy First aanspande tegen het centraal opslaan van vingerafdrukken wordt later deze week verwacht.

Het ministerie van Binnenlandse zaken was niet meteen bereikbaar voor commentaar op het EC-onderzoek.

Brief Reding over onderzoek Paspoortwet