De Europese Commissie sponsort dit onderzoek naar de mogelijkheid om hersenscans te gebruiken als toegangscontrole. Dit valt te gebruiken voor vliegvelden, grenzen en op gevoelige locaties waar gevreesd wordt voor terrorisme. Door middel van een scan naar specifieke hersenpatronen kunnen beveiligers de identiteit van passanten vaststellen.

De eerste tests hebben al plaatsgevonden en zijn een succes, meldt The Guardian. De onderzoekers gebruiken voor de scans elektro-encefalografie, een methode om de elektrische signalen die hersenen afgeven op te vangen.

Rfid-chip

De proefpersonen moesten voor de test een muts dragen die de hart- en hersenactiviteit registreert, meldt ZDNet Asia. De fysieke eigenschappen van de vrijwilligers worden vergeleken met de persoonsgegevens die op de rfid-chip staan die de vrijwilligers dragen.

De projectgroep HUMABIO (Human Monitoring and Authentication using Biodynamic Indicators and Behaviourial Analysis) werkt aan meer dan alleen hersenscans. Ook de hartslag van individuen wordt gescand om iemands indentiteit vast te stellen. Daarnaast testen de onderzoekers speciale stoelen voor vrachtwagens. Met die stoelen is aan de zithouding te zien wie de bestuurder is.