Met de workshop wil het hackershonk niet alleen tonen geen voorstander van DDoS-aanvallen (distributed denial of service) te zijn. Het wil ook juist duidelijk maken dat er alternatieven zijn om actie te voeren tegen de actuele ophef rondom Wikileaks en tegen andere recente gebeurtenissen op internet.

Echt hacken

Voor Revspace is het duidelijk dat de uitgevoerde aanvallen op sites als die van MasterCard niets te maken hebben met hacken. “Iedereen kan een computerprogramma downloaden, installeren, op de juiste knop klikken, en zodoende onderdeel worden van een gecoördineerde online-misdaad”, vertelt voorzitter Koen Martens. Om van hacken te kunnen spreken, is er echt wel iets anders nodig. “Er is geen sprake van creativiteit: er wordt slechts gebruik gemaakt van bestaande gereedschappen zonder te hoeven nadenken over hoe deze werken.”

De workshop wil juist de echte hackersmentaliteit voor het voetlicht brengen en benadrukken, mensen bijbrengen welke grenzen er zijn en vooral ideeën aan de hand doen om de frustratie legaal en met humor te kanaliseren. Daarom zijn er presentaties van ict-juristen Arnoud Engelfriet en Walter van Holst, hacker van het eerste uur Hans van de Looy, en hacker van overheidssites Jurre van Bergen. Ook uw verslaggever zal aan de bijeenkomst bijdragen.

Digitaal kattenkwaad

Martens benadrukt dat het veroordelen van DDoS-aanvallen belangrijk is, maar vindt ook dat het handelen van de jongeren niet moet worden overdreven. In Nederland zijn er twee verdachten opgepakt voor de DDoS-aanvallen, op de websites van onder meer MasterCard en op het Openbaar Ministerie.

“Hoewel strafrechtelijke vervolging een gepaste reactie is op de acties van deze minderjarige 'script kiddies', moet ook erkend worden dat iedereen in zijn jeugd wel eens kattenkwaad heeft uitgehaald waar hij of zij minder trots op is”, vertelt hij. Belangrijk voor hem is dan ook te benadrukken dat de aanval een digitale vorm van kattenkwaad is.

De deur bij hackershonk Revspace staat voor de eerste opgepakte jongere (met de nickname Jeroenz0R) dan ook open zodra hij vrijkomt. “De betreffende jongeman en zijn handlangers moeten niet worden verstoten uit de gemeenschap, maar hen moet juist getoond worden hoe het beter kan”, legt Martens uit. Hij is van mening dat de hackerspace met ethiek veel heeft toe te voegen.

Zaterdag 18 december

De workshop ethisch hacken vindt plaats op zaterdag 18 december van 12:30 tot 18:00 in Revelation Space, Binckhorstlaan 172, Den Haag. De bijeenkomst wordt georganiseerd met medewerking van Stichting Hxx, het Utrechtse hackershonk Randomdata en de Nederlandse poot van de internationale hackerbeweging 2600.