De dit jaar wereldnieuws geworden NSA-klokkenluider Edward Joseph Snowden werkt voor zijn gevoel nog steeds voor die geheime inlichtingendienst. De 30-jarige ex-medewerker zegt in een uitgebreid interview met The Washington Post in Moskou dat hij er niet op uit is om de NSA neer te halen, maar juist om de NSA te verbeteren. “Ik werk nu nog steeds voor de NSA. Zij zijn de enige die zich dat nog niet realiseren”, aldus Snowden, zes maanden na zijn eerste onthullingen.

'Ik heb al gewonnen'

Voor zijn gevoel is zijn oorspronkelijk missie echter al geslaagd. Snowden wilde namelijk zelf de maatschappij niet veranderen, maar de maatschappij de kans geven om te besluiten of het zelf moest veranderen. Snowden: “Voor mij, op het vlak van persoonlijk genoegdoening, is de missie al geslaagd. Ik heb al gewonnen.”

Gewonnen of niet, Snowden hangt nog altijd een zware veroordeling boven het hoofd in thuisland Amerika. Voorlopig verleent Rusland de klokkenluider asiel, maar de Amerikaanse autoriteiten willen hem nog altijd zo snel mogelijk terughalen naar de Verenigde Staten en hem berechten. Snowden zelf hoopt nog altijd voet aan wal te zetten in Latijns-Amerika, iets wat hem voorlopig onmogelijk gemaakt wordt.