Dat meldt MessageLabs Intelligence in een maandelijks onderzoek (PDF). De ontmanteling van Rustock, een van de meest geavanceerde botnets, heeft voor een flinke spamdaling gezorgd. Rustock was verantwoordelijk voor 47,5 procent van alle spam.

Van alle mails bestaat 79,3% procent nu uit spam, meldt MessageLabs. Een op de 209 emails bevatte in maart malware en 1 op de 253 mails betrof een phishingaanval. Dat was ongeveer gelijk aan de situatie in februari. Volgens MessageLabs groeit de malwareverspreiding via het web nog steeds, vooral in China en Hong Kong. Zo'n 37 procent van de geblokkeerde malwaredomeinen waren nieuw in maart.

Bagle

Andere botnets nemen nu volgens Messagelabs de rol van Rustock over. Koploper is het Bagle-botnet, dat sinds eind 2010 flink actiever is geworden. Bagle verzendt nu ongeveer 8,3 miljoen spammails per dag.

"De meeste Bagle-mails linken naar farmaceutische producten", zegt Harry Pun, van Symantec.cloud tegenover MIS Asia. "Bagle heeft weliswaar niet zoveel bots onder zijn beheer, en het heeft ook niet zoveel verkeer als Rustock, maar het botnet werkt wel consistent. Bagle is nu het meest actieve botnet op gebied van spamverzending."