De politie in Florida heeft drie inwoners van die staat aangehouden. De drie zijn ervan beschuldigd betalingen te hebben verricht met gestolen creditcardnummers. Die nummers zijn teruggeleid naar de datadiefstal bij Heartland Payment Systems. Die Amerikaanse aanbieder van betaaldiensten is slachtoffer geworden van de grootste roof van creditcardgegevens ooit in de Verenigde Staten. Heartland verwerkt betalingen voor meer dan een kwart miljoen winkeliers en winkelketens.

De diefstal van creditcardinformatie bij Heartland is vorige maand naar buiten gekomen. De daders waren echter al maanden bezig. Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard hadden de Amerikaanse aanbieder van betaaldiensten al gewaarschuwd dat er verdachte transacties plaatsvonden. Heartland ontdekte in januari dit jaar dat er kwaadaardige software op zijn eigen netwerk was geïnstalleerd die creditcardtransacties onderschepte. Naar schatting van experts zijn er 100 miljoen creditcard-accounts buitgemaakt.

Drie maanden onderzoek

De arrestaties nu zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoek van politie en Justitie in de VS. Dat onderzoek loopt al drie maanden en is voorlopig nog niet afgerond. Het gaat om een bende die op grote schaal creditcarddata steelt en te gelde maakt.

Dat gebeurt niet alleen door rechtstreekse aanschaf van goederen op de gestolen creditcardnummers, maar ook door bijvoorbeeld VISA Gift Cards elektronisch te hercoderen met de buitgemaakte informatie. Die tegoedbonnen worden dan weer gebruikt om goederen aan te schaffen en die weer te verkopen.

De drie verdachten die nu zijn opgepakt, probeerden deze Gift Cards te verzilveren bij supermarktketen Wal-Mart. De totale waarde van de frauduleuze activiteiten waar dit drietal van wordt beschuldigd, ligt boven de 100.000 dollar, meldt de politie van Florida. Meer arrestaties worden binnenkort verwacht.