Het virus is eenmaal opgedoken in Zuid-Korea, zo meldt het plaatselijke anti-virusbedrijf Ahnlab. Er zijn nog geen meldingen van andere gebruikers die getroffen zijn door het Bin Laden virus. "We hebben nog geen berichten ontvangen van klanten", aldus André Post, virusbestrijder van het Symantec Antivirus Research Center ( SARC). Het virus kan via e-mail en netwerken verspreid worden. Zo bevatten e-mailberichten met onderwerpen als 'Bin Laden toilette paper!!' en 'Is Osama Bin Laden BAD-LOVED?' het bestand 'BINLADEN_BRASIL.exe'. Wie dat bestand opent, raakt besmet. "De worm infecteert vervolgens .exe-bestanden en probeert zich via e-mail verder te verspreiden", aldus Post. "De worm richt zich onder meer op .exe-bestanden in de systeemfolder. Het is lastig om te zien of een computer besmet is. De worm neemt in elk bestand dat hij infecteert een andere vorm aan. Hij ziet er telkens anders uit."

C-schijf

Daarnaast zet de worm de C-schijf open, zodat de geïnfecteerde computer vatbaarder is voor andere virussen en Trojaanse paarden. Als de computer verbonden is met een netwerk (bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk), dan zal de worm proberen zich naar andere computers in het netwerk te verspreiden. De grote anti-virusbedrijven hebben inmiddels hun beveiligingssoftware aangepast, zodat gebruikers gewaarschuwd worden voordat ze het bestand openen. Een reparatieprogramma, voor gebruikers die al besmet zijn, is nog niet voorhanden. Volgens Post maakt de complexiteit van het virus het lastig om een reparatieprogramma te maken. "Of dat reparatieprogramma er komt, hangt ervan af of het virus de komende dagen nog opduikt", aldus Post. "Als er morgen ineens honderden mensen besmet blijken, dan zal de programma wel gemaakt worden. Maar als het virus niet opduikt, is het natuurlijk een beetje zonde van de tijd om een reparatieprogramma te schrijven."

11 september

Virusschrijvers laten zich duidelijk inspireren door de terreuraanslagen van 11 september en de daaropvolgende gebeurtenissen. Zo dook begin oktober het Vbs.vote virus op. Het begeleidende e-mailbericht bevatte een oproep om een stem uit te brengen op de vrede. Wie op de stemknop drukte, werd echter geïnfecteerd met een virus. Half oktober deed de zogeheten antrax-worm van zich spreken. Een e-mailbericht belooft meer informatie over miltvuur. Maar wie het meegestuurde bestand opent, raakt besmet met een computervirus.