Mac OS X is het eerste besturingssysteem van Apple dat is gebaseerd op een Unix-kern. Bij het uitbrengen van het product waarschuwden beveiligingsexperts al dat OS X daarom meer dan zijn voorgangers in de belangstelling zou komen te staan van hackers.

Te meer daar Apple steeds heeft geclaimd dat Mac OS X juist door het gebruik van een Unix-kern veiliger en stabieler is. Zo'n uitspraak is voor hackers altijd een 'uitdaging' om het besturingssysteem eens onder de loep te nemen.

Inmiddels zijn de eerste kleine veiligheidslekken aan het licht gekomen, zo schrijft CNet. Eerst was daar een buffer overflow in 'sudo', een programma waarmee systeembeheerders gebruiker toestemming kunnen geven om beveiligde applicaties te gebruiken. Dit probleem deed zich voor in FreeBSD. Dit de Unix-variant die ook in Mac OS X gebruikt wordt, waardoor ook het besturingssysteem van Apple erdoor getroffen werd.

Daarna bleek dat betatesters die naar de definitieve versie van Mac OS X upgraden de mogelijkheid hadden om het uiterlijk van de desktop van andere gebruikers te veranderen.

Volgens een beveiligingsexpert, die zich van de naam 'shrdlu' bedient, is dit echter niet een al te groot probleem. 'Dat is het alleen voor diegenen die Mac OS X als server draaien met meerdere gebruikers', zo zei hij tegen CNet.

Apple heeft inmiddels een speciale afdeling opgericht die zich bezighoudt met problemen in de veiligheid. Met name als Apple zich met Mac OS X meer in de servermarkt gaat begeven, waar het nu nog een marginale rol speelt, zou het bedrijf met meer veiligheidslekken geconfronteerd kunnen worden.

Als bewijs van de betrokkenheid bij de beveiliging wijzen Apple-aanhangers erop dat het bedrijf gevoelige diensten als ftp en webserver standaard uit heeft staan in het besturingssysteem. Windows en Linux zijn pas onlangs begonnen dat ook te doen.