De 30-jarige man is aangegeven bij het Openbaar Ministerie (OM) door gegevensverwerker Trans Link Systems (TLS). "Met speciale apparatuur kopieerde de man (niet op naam gestelde) OV-chipkaarten zodat hij meermalen kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart", bericht het OM.

De hacker wordt verdacht van 'het vervalsen van waardekaarten'. Daar staat een maximale gevangenisstraf op van zes jaar, of een geldboete van 76.000 euro.

Opgepakt

De OV-chiphacker werd opgepakt in Leiden door de politie Haaglanden. De fraude werd gedetecteerd door TLS en kwam 'direct boven water', schrijft het OM. Het bedrijf deed afgelopen maart aangifte.

De man werd aangehouden na analyse van zijn reispatroon. Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden bij de rechter.

Eerder gefraudeerd

Volgens TLS komt deze vorm van OV-chipkaartfraude nauwelijks voor. In 2008 heeft de lokale omroep RTV Rijnmond al gefraudeerd met een OV-chipkaart. Die kaart is toen bewust niet geblokkeerd, mede omdat het om een bedrag van 1 cent ging, vertelt gegevensverwerker TLS aan Webwereld. "Dit is de eerste serieuze die we hebben gedetecteerd", aldus een woordvoerster.

"Er werd bij ons gedetecteerd dat hij wel reisde maar dat er geen saldo bij ons binnen kwam." Hoe deze hack precies in zijn werk gaat, kan TLS niet zeggen. Dat wordt nu onderzocht door het OM.