"Het is eerder een grap", stelt Orla Cox op het Symantec Security Response Weblog. Wie de software installeert, ondervindt daarvan niet direct nadelige effecten.

Pas als de trojan weer wordt verwijderd, kunnen er problemen ontstaan, omdat de malware tijdens de installatie enkele andere applicaties overschrijft. Bij het deïnstalleren van de software, worden ook die (overschreven) applicaties verwijderd. Dat betekent dat gebruikers onder meer OpenSSH en 'Erica's Utilities' opnieuw moeten installeren.

De kans dat iPhone-bezitters getroffen worden door deze trojan, lijkt minimaal. De site waarop de trojan stond is inmiddels offline. De makers van het Trojaanse paard presenteerden hun software als 'een belangrijke systeem-update'. "Installeer dit voordat je update naar de nieuwe 1.1.3 firmware", zo luidde de beschrijving.

De beveiliging van de iPhone is al geruime tijd onderwerp van discussie. IBM noemde de iPhone nog voor de lancering 'veiliger dan andere smartphones'. Aan de andere kant hekelde Brian Chess van Fortify Software de in zijn ogen gebrekkige beveiliging van de Apple-telefoon. Hij wees onder meer op tekortkomingen in de e-mailclient en de browser die het makkelijker zouden maken om phishing- en cross site scripting- (xss) aanvallen uit te voeren. Bron: Techworld