Computers die zijn geïnfecteerd met het Leap-virus (ook wel 'Oompa' genoemd) sturen een bestand met de naam latestpics.tgz naar alle contacten in de 'buddy list' van iChat. Als gebruikers het bestand openen, wordt er een jpeg-icoon getoond om de eigenaars van geïnfecteerde pc's ervan te overtuigen dat er niets geks gebeurt.

Een link naar het bestand latestpics.tgz werd op 13 februari geplaatst op de site MacRumors.com. Bij het bericht stond dat in de file afbeeldingen zouden zitten van het nieuwe Leopard Mac OS X 10.5.

Volgens virusbestrijders is het Leap-virus het eerste virus voor Mac OS X. Wel waren er virussen voor eerdere versies van het Mac-besturingssysteem – al viel in het aantal in het niet bij het aantal Windows-virussen. Omdat Windows veel meer gebruikt wordt dan Mac OS X zijn Windows-gebruikers nu eenmaal een interessantere doelgroep voor virusschrijvers.

Toch komt het Mac-virus niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. Security-deskundigen waarschuwen al enige tijd dat het Mac-besturingssysteem steeds meer onder vuur zal komen te liggen. "Dit is vrijwel zeker het jaar van de OS X-exploit", verklaarde Jay Beale, een security-deskundige van Intelguardians, eerder deze maand tegenover SecurityFocus.

Virusbestrijders maken zich eveneens zorgen. "Mac-gebruikers moeten niet denken dat ze achterover kunnen leunen en zich geen zorgen hoeven te maken over virussen", stelt Graham Cluley van virusbestrijder Sophos. "Apple-gebruikers moeten net zo voorzichtig zijn als hun vrienden en collega's met Windows."