Het zogeheten WinCE4.Duts.A virus (ook wel 'Dust' geheten) richt volgens de experts geen schade aan. Het gaat om een 'proof-of-concept'-worm die laat zien dat het mogelijk is om een virus voor Windows CE, dat op veel handcomputers draait, te verspreiden.

Het virus kan zowel via internet, als per mail, Bluetooth en via een flashgeheugenkaart binnenkomen. Het is als virus wel duidelijk herkenbaar omdat het start met de vraag: 'Dear User, am I allowed to spread?'. Wie hiermee instemt, zorgt ervoor dat het virus alle executable-bestanden in de map 'My Device' groter dan 4 KB besmet.

Het virus zou volgens antivirussoftwaremaker Kaspersky Labs gemaakt zijn door ene Ratter, één van de leden van de internationale hackersbende 29a. Deze groep staat bekend om het creëren van virussen voor nieuwe besturingssystemen.

Half juni werd er van de hand van 29a ook het eerste virus ontdekt voor Nokia-smartphones dat via Bluetooth en telefoons met het besturingssysteem Symbian kan infecteren. Ook dit virus vormde geen reëel gevaar.

Meer informatie over het virus is te lezen op de sites van onder meer McAfee, Symantec, Trend Micro, Kaspersky Labs en Panda Software.