<p/>De verspreiding van de worm is het afgelopen weekend begonnen, zo schrijft CNet. Het virus is waarschijnlijk geschreven met het doel te bewijzen dat het mogelijk is virussen te verspreiden over peer-to-peer netwerken, waarvan Gnutella na Napster het bekendste voorbeeld is.

De worm gedraagt zich als een kameleon; hij kan namelijk elke naam aannemen, afhankelijk van de zoekterm die een Gnutella-gebruiker ingeeft. Zoekt iemand bijvoorbeeld naar Madonna, dan heeft het virus de naam madonna. De worm is echter eenvoudig te herkennen, omdat de bestandsgrootte altijd even groot is: 8.192 bytes.

Dit maakt het onwaarschijnlijk dat de worm zich snel zal verspreiden, stelt Vincent Gullotto van Network Associates tegenover CNet. Volgens Gullotto is er nog heel wat werk aan de winkel voordat het virus echt gevaarlijk wordt. Maar het begin is er.

Een besmette computer op het Gnutella-netwerk geeft altijd een positief resultaat terug als een andere Gnutella-gebruiker een zoektocht start naar een muziekbestand. "Wat is er verdomme aan de hand met al die 8kb-bestanden? Ze zijn overal!", zo vroeg een Gnutella-gebruiker zich vertwijfeld af in een nieuwsgroep.

Vorig jaar werd al eerder een virus ontworpen dat gericht was op peer-to-peer netwerken – VBS/Gnutella – maar dat virus is er nooit in geslaagd zichzelf daadwerkelijk te verspreiden. Het nieuwe – wel succesvolle - virus werkt alleen onder Gnutella of een van haar klonen, zoals BearShare. Napster zou er geen last van hebben.