Blink Endpoint Vulnerability Prevention bevat nu alleen een firewall en antispyware- en intrusion prevention software die gebruikers tegen dos-aanvallen, spyware en phishing beschermt.

De antivirussoftware, die begin 2006 wordt toegevoegd, controleert software niet op signatuur, maar op gedrag. Deze manier van scannen wordt ook al toegepast door Sana Security en McAfee.

Andrew Janquith, analist bij onderzoeksbureau Yankee, is enthousiast. "EEye is er wel laat bij, maar de visie dat een signatuurgerichte niet langer werkt zou mogelijk in hun voordeel kunnen werken."

Hoewel de meeste antivirusbedrijven nog een signatuurgerichte aanpak volgen, neemt dat aantal langzaam maar zeker af. Volgens Janquith komt dat omdat er meer dan 100.000 signaturen in omloop zijn — een aantal dat steeds moeilijker te behappen is. Bovendien kan onbekende software niet worden aangepakt voordat de signatuur bekend is.

Toch wijst Janquith erop dat ook gedragsgerichte software niet perfect is. Aanvallen kunnen, als ze eenmaal bekend zijn, niet zo effectief worden bestreden als bij signatuursoftware, aldus de analist.

Gebruikers van EEye's Blink kunnen de bètaversie begin 2006 gratis downloaden. Hoeveel nieuwe gebruikers moeten betalen, is nog niet bekend.

Bron: Techworld