De tool van EFF, getiteld 'Switzerland', laat consumenten controleren of er met hun internetverkeer is gerommeld. "Tot nu toe was er nog geen betrouwbare manier om te kijken of er iemand onderweg aan het rommelen was met je internetverbinding," aldus Peter Eckersley van EFF. "Of dat nou een hacker, een provider, een firewall of de overheid van China was."

De tool komt onder meer als antwoord op de schendingen van de netneutraliteit van verschillende internetproviders. Amerikaanse isp's knepen de verbinding af van bijvoorbeeld BitTorrent of VoiP gebruikers, omdat ze een te zware belasting zouden vormen voor het netwerk. Het afknijpen van breedband verbindingen kwam aan het licht na een test van onder andere de EFF en persbureau AP.

Vorige week bepaalde de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) dat provider Comcast ten onrechte de verbinding van BitTorrent-gebruikers beïnvloedde. Het bedrijf zegt zelf dat het alleen verbindingen vertraagde omdat sommige gebruikers veel te veel bandbreedte gebruikten.

Volgens de Associated Press en EFF resulteerden de maatregelen van Comcast wel degelijk in een algehele blokkade voor de BitTorrenters.

Zelf ontdekken

Met de Switzerland-tool kunnen gebruikers nu zelf controleren of ze worden afgeknepen. Het programma is open-source en werkt via een command-line. Het programma kan al gedownload worden, maar de installatie en het gebruik ervan zijn nog niet weggelegd voor de beginnend gebruiker. Op termijn moet ook de tool ook voor consumenten beschikbaar komen.

Rol FCC

In principe mag er in de Verenigde Staten niet gerommeld worden met de verbindingen van eindgebruikers. Breedbandnetwerken moeten volgens de Federal Communications Commission (FCC) gewoon open en beschikbaar zijn, maar er mag wel "redelijk netwerkonderhoud worden gepleegd". Comcast vindt dat het daardoor in zijn recht staat om hevige downloaders af te knijpen.

Volgens de EFF is de telecomcommissie niet de aangewezen instantie om zulk problemen aan de kaak te stellen. Ook verschillende leden van de FCC vinden dat de commissie veel meer een onderhandelaar dan een handhaver moet zijn bij conflicten.

Fred von Lohmann van EFF bepleit dat het FCC aan de capaciteiten ontbreekt om het gerommel van de isp's te ontdekken: "Helaas heeft de FCC niet de middelen om te controleren of providers met je verbinding rommelen," aldus de internetactivist. "Het is aan bezorgde internetgebruikers om verdachte netwerken te onderzoeken. EFF's Switzerland helpt bij dat onderzoek."