In zijn jaarlijkse 'Who Has Your Back' rapport onderzoekt de EFF de betrouwbaarheid van diensten door te kijken naar verschillende criteria, bijvoorbeeld of er vanuit de federale overheid een bevel nodig is om gegevens op te vragen en hoe transparant de leveranciers communiceren over hun eigen beveiligingsprocessen.

Onderaan de lijst van de EFF bungelen de namen van AT&T, Amazon en Snapchat. Met name de chatdienst wordt als zeer onbetrouwbaar en onduidelijk qua privacyvoorwaarden omschreven. Apple, Dropbox, Facebook, Google, Microsoft, Twitter en Yahoo doen het stukken beter; zij kregen van de burgerrechtenorganisatie de maximale beoordeling.

Snapchat staat onder curatele

Eerder deze maand plaatste de Amerikaanse telecomwaakhond FTC het chatbedrijf Snapchat al onder twintig jaar toezicht vanwege het misleiden van klanten. Snapchat werd onder toezicht gesteld omdat het gebruikers voorhield dat chats na enkele seconden echt niet meer te achterhalen waren, wat niet waar was.

Zo vertelde het bedrijf dat als ontvangers een screenshot maakten, de zender daarvan zou worden geïnformeerd. Maar dat bleek eenvoudig te omzeilen. Ook waren locatiedata te achterhalen en werden Snapchats onversleuteld opgeslagen - allemaal tegen de privacybelofte van Snapchat in.