De Electronic Frontier Foundation (EFF) maakt zich zorgen om een nieuwe mogelijkheid van de software, waarbij kopieën van Word-documenten, spreadsheet-, pdf- en andere tekstbestanden worden bewaard op de servers van Google.

De uitbreiding moet het mogelijk maken informatie te vinden op een willekeurige computer van een gebruiker. Volgens EFF is het probleem daarbij dat de Amerikaanse overheid de informatie kan opeisen zonder dat de gebruiker zich daartegen kan verzetten.

"Als er een geldige dagvaarding is, moeten ze de informatie vrijgeven en Google heeft aangegeven dat te zullen doen", zegt EFF-jurist Kevin Bankston tegenover Webwereld. De expert wijst erop dat data op eigen computers alleen kan worden gevorderd na een redelijke verdenking, waarbij een huiszoekingsbevel lastiger is om te krijgen.

Ook Nederlands probleem

Bankston wijst erop dat ook Nederlanders dit moeten beseffen. "Zodra de gegevens van Nederlanders op Amerikaanse servers staan, geldt de Amerikaanse wet. De Nederlandse regelgeving speelt dan geen rol meer."

Volgens de organisatie moet Google met het ontwerpen van de software al rekening houden met privacy-aspecten. Bankston ziet dan ook het liefst dat de gegevens zo worden opgeslagen dat alleen de gebruiker ze kan ontcijferen. "Google heeft de beste techneuten op aarde, die kunnen dit bij het ontwerp meenemen als het maar prioriteit heeft."

Daarnaast hoopt hij dat Google het voortouw neemt met het aansturen op wetswijzigingen, die de privacy beter regelt. Bankston verwacht dat het bedrijf een grote invloed in Washington kan uitoefenen. Hij benadrukt dat de EFF niets tegen de dienst op zich heeft. "Mensen moeten met een gerust hart gebruik kunnen maken van online opslag."